Bylinkové houstičky
Bylinkové houstičky
potřebujeme :
500g hladké mouky,1 droždí,200ml mléka,1 lžička cukru,2 lžičky soli,špetka pepře,5 lžic olivového oleje,4 lžíce nasekaných bylinek ( oregáno , majoránka , mariánka :) , bazalka a jiné ) , 1 vejce a hrubá mořská sůl
postup:
ze všecho nejdřív si připravíme kvásek (viz.postup níže ) ten přilejeme ke zbylé mouce a soli . Přidáme pepř , olej , 100ml vody a bylinky . Vypracujeme hladké tužší těsto. Uložíme ho na teplé místo ( podle babiček nejlépe do peřin ) a necháme ho vykynout , zhruba 45min , těšto zdvojnásobí svuj objem . Potom předehřejeme troubu na 180°C . Těsto vyválíme do válce , ten nakrájíme na kousky , vytvarujeme do "proužku" a pleteme malinké houstičky ( pozor , v troubě zvětší svuj objem opět o dvojnásobek ) Když vám nepujdou houstičky , udělejte jednoduše bochánky :) a nechte na plechu vyloženém pečícím papírem ještě tak 15 min odpočinout . Houstičky potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubou mořskou solí ( nepoužívejte obyčejnou sůl , rozpustí se a housky ztvrdnou ! ) No a teď pečeme do zlatova , mělo by stačit asi tak 25 min .
Houstičky podáváme ještě teplé nebo vychladlé jako skvělou svačinku , či příholu .
Hodně štestí při motání přeje Salome :)
kvásek :
kostku droždí , lžičku cukru , hrnek vlažného mléka a lžici mouky dáme do hrnku či misky , přikryjeme ubrouskem a necháme asi deset až patnáct minut stát na teplém místě.Že kvásek vzešel poznáme podle toho že se na povrchu tvoří bublinky a směs typicky voní po kvasnicích . NEBOJTE SE TOHO , JE TO SNADNÉ !!