Příprava kávy
Například tradiční arabský způsob přípravy kávy, při němž se nechá káva až třikrát vzkypět, se připravuje stále stejným způsobem už od dob prvních konzumentů kávy. Je třeba ale podotknout, že u nás se příliš neujal. Několikeré převaření ubírá aromatické látky a zdůrazňuje naopak hořké. Proto se přidává do kávy koření kardamom, který hořkost kávy překryje. Na jeden šálek se použije jedno semínko.
Klasická turecká káva se připravuje vždy v malé konvičce s dlouhým držadlem, která se nazývá džezva.V té se nejprve rozmíchá káva s cukrem a teprve pak se zalije vodou, pouze do dvou třetin džezvy, protože tekutina při varu stoupá až k jejímu zúženému hrdlu.
Na počátku 19. století byl ve Francii vynalezen přístrojperkolátor, ve kterém se také káva vaří a proto má hořkou příchuť. Přístroj má značnou oblibu ve Spojených státech, u nás příliš známý není. Víc než o finální chuť kávy jde možná o fakt, že varem kávy se naplní místnost skvělou vůní a zvuk bublající vody vytváří příjemnou atmosféru.
Dnes je asi nejoblíbenější metodou příprava kávy překapáváním nebo filtrováním. Princip je poměrně jednoduchý, do konvice se vloží filtr, na něj mletá káva a přelije se vroucí vodou, která filtruje kávu do nastavené konvice. Papírové filtry jsou vhodnější než filtry trvanlivé jsou i praktické tím, že se mohou po každém použití vyhodit.
Jiný praktický způsob přípravy je ve filtrovací konvici cafeti'ere, která pracuje na principu pressa. Příprava je opět velmi jednoduchá, do skleněné konvice se připraví káva, zalije se horkou vodou a zamíchá. Poté se stlačí dolů filtr, což je píst vybavený sítkem, který oddělí tekutinu od sedliny neboli lógru. Káva se poté může podávat přímo ze skleněné konvice.
Další známá konvice je na espreso. Vyskytuje se i v našich domácnostech, ale v italských rodinách je zákonem. Konvice sestává ze dvou nádob a filtrovaného nástavce uprostřed. Spodní část se naplní vodou a zahříváním na plotně se vznikající pára protlačuje přes mletou kávu filtrem a jako nápoj se dostává do horní nádoby. Konvička je velmi hezká na pohled a kromě toho se v ní připraví dobrá, velmi tmavá a silná káva.
Při nejjednodušším způsobu přípravy se do konvice nasype hrubě umletá káva, zalije se vřelou vodou a po zamíchání se nechá louhovat. Pak se nápoj oddělí od kávové sedliny přelitím přes sítko.
Ať už se káva připravuje jakýmkoli způsobem, při její přípravě platí několik zásad, které by se rozhodně neměly opomíjet.
- při přípravě kávy se musí používat vždycky čisté nádobí, filtry, konvice i kávovary
- používání kvalitní vody, tvrdá voda je vhodná pro kávu zalitou, na espreso je vhodná změkčená
- voda musí mít správnou teplotu, nejlépe těsně před bodem varu, nikdy nemá být převařená
- dodržovat správný poměr směsi na vyluhování, i když tady je možnost si množství regulovat podle vlastní chuti, která je individuální
- správná doba přípravy kávy, všeobecně doporučovaná doba je kolem čtyř minut, prodlužování vyluhování nemá žádné opodstatnění, protože nikdy nepřidá na kvalitě kávy
- šálek by se měl před použitím nahřát
Samozřejmostí je, že káva by měla být skladována ve vzduchotěsných nádobách, nevystavena světlu. Pokud ji chceme uchovat delší dobu, můžeme ji uložit do mrazícího boxu, nikoli pouze do ledničky. Tam by se vytvářela vlhkost, která kávu znehodnotí.
A v neposlední řadě je potřeba nepodceňovat při přípravě kávy lidský aspekt. Co to znamená? Že káva má a musí být připravována s láskou, citem a radostí.