Příprava cappuccina
14. 5. 2006
Cappuccino, či česky "kapučíno", je silná černá káva s našlehaným mlékem, poprášená mletou skořicí. Jméno Cappuccino je italského původu. Vzniklo připodobněním tohoto nápoje k tvarově unikátním kapucím, které nosili mniši kapucíni, příslušníci římskokatolického řádu. A právě ona kápě se začala používat k popisu pěny, která se tvoří na povrchu Cappuccina. Zde si ukážeme, jak si připravit chutný šálek. K přípravě použijeme kávovar.
Postup přípravy:
1. K přípravě se používá tryska na mléko, která je součástí kávovaru. Nejvhodnější mléko k přípravě je studené, polotučné, s obsahem tuku 1,5 %. Studené mléko totiž velmi dobře pění.
2. Nalijte trochu mléka do pohárku. 1/3 až 2/3 šálku.
3. Ponořte trysku přívodu páry do mléka. Trysku s parou přidržujte v mléce. Tvoří se spousta malých bublinek.
4. Nyní připravte espresso.

5. Zpěněné mléko opatrně vlijte do šálku s kávou (běžně se k tomuto účelu používá malá kávová lžička). V ideálním případě by se samotné espresso mělo usadit mezi dvěma vrstvami mléka.
6. Posypeme čepici z mléčné pěny kakaovým práškem, skořicí, či muškátovým oříškem. Nejen, že to Cappuccinu dodá tu správnou chuť, ale také zabraňuje vzniku škraloupu.
7. Váš šálek je hotov. Kvalitně připravené Cappuccino se pozná podle toho, že bublinková čepice vydrží v šálku až do posledního doušku.