Kafemlýnky
Historie kávových mlýnků
Před mnoha sty lety bylo zpracování kávových zrn na jemný voňavý prášek hodně pracnou záležitostí. Zrna se musela mlít mezi dvěma plochými kameny podobně jako obilí. Určitým pokrokem se stal hmoždíř, ale pak přišly na řadu první ruční válcové mlýnky na kávu. Zpočátku se vyráběly z mosazi. Vývoj šel kupředu a mlýnky byly postupně doplňovány a vylepšovány o různé dřevěné zásuvky, převody a kliky. Ještě naše babičky a prababičky měly doma běžně ruční kávový mlýnek. Dnes si většinou kupujeme kávu již namletou v obchodech (nebo si ji tam můžeme nechat semlít), či si můžeme domů pořídit mlýnek elektrický. Ale i klasika má své kouzlo!
Ruční mlýnky
Proč si vlastně pořídit domů takový ruční kafemlýnek? Někdo si ho pořídí jen jako dekoraci, dodá kuchyni ten správný rustikální nádech. Svoji zvláštní atmosféru však může mít i rituál pití kávy, kdy si ji sami ručně namelete a následně připravíte. Určitě vám nebude hrozit přepálení kávových zrnek a při sypání si ohlídáte i kvalitu zrnek. Hodit se může i na cesty jako příruční pohotovostní pojistka.
Jemnost a hrubost
Čerstvě umletá káva – nad ní není! Při přípravě tohoto lahodného moku jde však o víc než jen o čas. Důležitá je i jemnost či hrubost namletí. Pro přípravu různých druhů kávy se hodí jiná hrubost. V obchodech se většinou prodávají již namleté směsi, jejichž způsob namletí už nemůžete moc ovlivnit. S ručním mlýnkem je to však něco jiného. Na přípravu zalévané kávy se hodí hodně hrubě namletá káva. Do konvic s košíkem, do něhož se kávový prášek vsype, se doporučuje střední namletí. Máte rádi espreso či překapávanou kávu? Potřebujete jemnou konzistenci kávového prášku. Velice jemný (téměř pudrový) kávový prášek se hodí na přípravu turecké kávy.