Jak se káva podává ?
kávu upravujeme vždy z čerstvé pitné vody a jemně mleté kávy
nádoby a přístroje, ve kterých kávu připravujeme, musí být čisté a odmaštěné
upravenou kávu ihned podáváme, aby nechladla a neztrácela na vzhledu a chuti
Káva v šálku U nás nejrozšířenější způsob úpravy kávy.Porce kávy se nasype do zahřátého šálku a zalijeme vroucí vodou. Balený cukr se podává zvlášť. | ![]() |
Káva espreso Je silná černá káva připravovaná po jednotlivých porcích v espresu.Kávový extrakt vytéká do podloženého šálku, ve kterém kávu podáváme.Balený cukr podáváme zvlášť. | ![]() |
Turecká káva Připravuje se a podává v džezvě s mokka šálkem. Mletá káva se zalije studenou vodou a necháme dvakrát vzkypět a odstavíme z tepelného zdroje. |

Připravuje se jako turecká,
ale do džezvy se spolu
s kávou dává také pískový
cukr.
Mokka kávaJe silná cezená káva,
podává se v mokka příboru.
Kávy s mlékem Káva bíláPřipravuje se ze tří dílů kávy
a dvou dílů mléka
Obrácená kávaBílá káva připravená ze dvou dílů kávy a tří dílů mléka.
U obou káv používáme horké mléko.
Italská kávaMletá káva zavařená do mléka s cukrem.
Podává se cezená v šálku nebo sklenici.
KapucinCezená káva s kondenzovaným mlékem (neslazeným) s popraškem skořice.
Kávu podáváme v zahřátém šálku a cukr zvlášť.
Mramorová kávaCezená káva a před hostem nebo bezprostředně před podáním přilijeme do kávy trochu neslazeného mléka.Lijeme po vnitřní straně sklenice, aby vzniklo mramorování. Servírujeme ve vyšší silnostěnné sklenici, balený cukr zvlášť.
Kávy se šlehačkou Čokoládová kávaCezená káva s procezenou čokoládou, ozdobená šlehačkou a posypaná
zbytkem strouhané čokolády. Podává se v silnostěnné sklenici.
Vídeňská kávaJe cezená káva zdobená šlehačkou, podává se v silnostěnné sklenici.
Balený cukr se podává zvlášť
Kávy s alkoholem
Do Královská káva
Do silnostěnné sklenice vložíme větší kostku cukru, na ní nalijeme nahřáté brandy a zapálíme.Jakmile plamen uhasne nalijeme na cukr cezenou kávu a přidáme šlehačku.
Pařížská káva
Do silnostěnné nahřáté sklenice slijeme kávu, ozdobíme šlehačkou a přelijeme kakaovým likérem.
Alžírská káva
Do silnostěnné sklenice vložíme porci šlehačky, zalijeme vaječným likérem a
lijeme tenkým proudem cezenou kávu.
Irská káva
Do vyšší silnostěnné sklenice nalijeme whisky, pak cezenou kávu a nakonec
opatrně přiléváme po lžičkách nepatrně našlehanou, vychlazenou smetanu.
Holandská káva
Do šálku nalijeme gin, pak přidáme cezenou kávu a ozdobíme šlehačkou.
Švýcarská káva
Cezená káva servírována v šálku, zvlášť podáváme třešňovici a balený cukr.
Ruská káva
Cezená káva servírovaná v šálku a zvlášť podáváme vodku a balený cukr.
Různé kávy
Francouzská káva
Zabione (zabojón), připravuje se v silnostěnné sklenici.Vidličkou v ní našleháme
žloutek s cukrem, zalijeme hořkou cezenou kávou, zamícháme a podáváme.
Mražená káva
Do vysoké silnostěnného poháru vložíme dávku zmrzliny, zalijeme studenou
cezenou kávu a ozdobíme šlehačkou.
A libůstka na konec :o)
Káva pro povzbuzení
Do nahřátého šálku dáme cezenou kávu, přidáme citrónový džus, pepř a
podáváme. Můžeme podávat teplou i studenou.